Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Je puber wil kleedgeld

Je puber van dertien wil haar eigen kleedgeld
Al haar vriendinnen hebben het.Maar ze is iemand die geen maat kan houden. De koektrommel-voor-de-hele-week is steevast binnen 5 minuten leeg, ze wil altijd een uur later thuiskomen dan je aangeeft. En als je samen de stad in gaat zoekt ze doorgaans het duurste uit. Eigenlijk vind je dat ze er nog niet aan toe is, maar het is ook niet leuk als zij van haar vriendinnen de enige is.

Tip 1
Geloof niet dat zij de enige is. En zelfs als dat wel zo is, is dat nooit een argument om je beleid te bepalen.

Tip 2
Geef haar kleedgeld-met-beleid. Als ze iets wil kopen, moet ze dat eerst aankondigen. Ga samen met haar na wat zij nog in kas heeft. Daartoe zal een kasboek door haar moeten worden bijgehouden. Na de koop moet de bon getoond worden en door haar bijgeschreven in het kasboek.

Als blijkt dat ze zonder overleg aankopen doet, kan dat een reden zijn om het kleedgeld weer zelf te gaan beheren. Zwicht niet voor argumenten als 'ja maar dan moest ik eerst helemaal naar huis en het was de laatste'.

Er bestaat ook nog een telefoon en soms ben je als ouder gewoon niet bereikbaar. Natuurlijk hoef je niet zo principieel te doen als je dochter zich verder altijd aan de voorwaarden houdt.

Maar als het moeilijk voor haar is om binnen de aangegeven perken te blijven, dan is het belangrijk consequent te zijn in het beleid.

Drugsgebruik en opvoeden

Veel ouders houden hun hart vast als hun kind in de puberteit komt. Vooral angst voor drugsgebruik komt veel voor. Ouders hebben dan het idee dat ze daarin hun kind niet kunnen tegenhouden. Dat het buiten hen om gebeurt en dat ze daar geen greep op kunnen krijgen. Toch is het vaak heel goed mogelijk om je puber hierin op te voeden.

Tip 1
Zorg dat je meer van drugs weet dan je puber. Bureaus speciaal voor verslavingsproblemen hebben uitstekende folders. In veel grotere plaatsen is zo'n bureau te vinden, en anders weet men het op de RIAGG wel. Je puber zal je namelijk wijs proberen te maken dat blowen helemaal geen kwaad kan. Dat is maar tot op zekere hoogte waar. Zolang het gaat om een avondje per week een paar stickies roken, zijn de gevolgen van korte duur.
MEER INFO:

Tip 2
Beperkt blowen toestaan werkt vaak beter dan verbieden. Je kunt je kind heel goed leren dat blowen iets is voor speciale gelegenheden. Als je uitgaat het weekend, of op een feestje. Drugsgebruik is niet anders dan bijvoorbeeld alcoholgebruik. Je doet het omdat je je er lekker bij voelt. Pubers doen het daarbij ook nog omdat 'iedereen het doet'. Je ligt eruit als je niet meedoet. Als je blowen verbiedt, is de kans groot dat je puber het stiekem toch doet. En geheimen zitten een goed contact in de weg.

Tip 3
Geef zelf het goede voorbeeld. Als je van je puber verwacht dat hij zich beheerst, doe het dan zelf ook. In de ogen van je puber ben jezelf algauw verslaafd, en wel aan je dagelijkse koffie, je pilsje, je wijntje, je sigaretje. Hij heeft gelijk. Als er van hem beheersing wordt gevraagd, werkt dat veel beter als je dat als ouder ook betracht.

Tip 4.
Spreek met je puber af dat jullie erover praten als je vindt dat het uit de hand loopt. Het kan voor een puber moeilijk zijn om zich onder de druk van zijn vrienden te beperken tot een avondje gebruiken per week. Een gesprek met zijn ouders over hoe hieraan het hoofd te bieden, kan hij dan goed gebruiken. Het blijft tenslotte je kind, en jullie zijn ouders.

Als je kleuter niet wil slapen

Kleuters zijn de meesters van de fantasie. Wat ze niet begrijpen, bedenken ze en dat kan over van alles gaan. Maar het kan ze ook wel eens te veel worden. Want het verschil tussen 'echt' en fantasie loopt bij kleuters makkelijk door elkaar. Overdag is er gelegenheid genoeg om dat uit elkaar te houden, maar 's avonds in bed is dat voor menig kleuter ingewikkeld. Dan kan er niet geslapen worden omdat er bijvoorbeeld steeds een wolf in beeld komt, of omdat een krokodil zijn heil onder het bed gezocht heeft. De oplossing is eenvoudig: ga mee in de fantasie van je kind.

1. Komt er een wolf, vraag je kind dan heel goed naar de wolf te kijken. Weet het wel zeker dat die wolf kwade bedoelingen heeft? Misschien wil de wolf wel vrienden worden! Dat weet je pas zeker als je heel goed naar hem gaat kijken.

2. Ligt er een krokodil onder het bed, ga hem dan samen uitgebreid wegjagen. Krokodillen mogen niet onder het bed dus die moeten daar ook flink voor op hun kop krijgen. Hoe enthousiaster je met je kleuter mee fantaseert, hoe meer het zich begrepen zal voelen, en dat geeft steun op verwarrende momenten.

We gaan scheiden

We gaan scheiden: wanneer en hoe vertel ik het de kinderen?

Als je hebt besloten te willen scheiden, vertel je dat gewoonlijk eerst aan je partner. Als duidelijk is voor beiden dat er geen weg terug meer is, is het zaak om het de kinderen te vertellen.

Wanneer? Wacht er niet te lang mee.
De irritaties lopen alleen nog maar hoger op. Maar kies daar ook weer geen verjaardag of een andere bijzondere dag voor uit. Zo'n feestdag kan dan voor altijd een nare bijsmaak houden.

Hoe?
1. Overleg, indien mogelijk, samen van te voren wat je de kinderen precies gaat vertellen. Zoals: we hadden alleen nog maar ruzie, en dat is voor niemand goed. Of: papa en mama houden niet meer van elkaar als beste vrienden. Daarom gaan papa en mama apart wonen. Dus niet: mama heeft een nieuwe vriend en nou moet papa weg. En ook niet: Ik wil die ellendeling nooit meer zien met zijn eeuwig dronken kop. Zulke uitspraken kun je doen aan je vrienden en vriendinnen maar niet aan je kinderen. Kinderen blijven namelijk het allerliefste trouw aan beide ouders. Dit gezinsgesprek is niet bedoeld om elkaar pijn te doen, maar om de pijn voor de kinderen zo hanteerbaar mogelijk te maken.

2. Vertel het de kinderen in een gezinsgesprek. Alle kinderen moeten erbij zijn, ook al is een van de kinderen nog een baby'tje. Het zal er niets van begrijpen, maar voor de andere kinderen is daardoor duidelijk dat het om een gezinsbijeenkomst gaat. Het is verreweg het beste als jullie alletwee als ouders aanwezig bent.

3. Vertel over het einde van jullie huwelijk, maar zeg er meteen achteraan dat jullie altijd samen vader en moeder blijven van de kinderen.

4. Kinderen willen graag dat het leven zoveel mogelijk hetzelfde doorgaat.
Vertel ze daarom:
- dat ze gewoon op dezelfde school blijven;
- dat ze zo lang mogelijk in hun huis blijven wonen;
- dat de ouder die vertrekt, ook een huis voor zichzelf gaat zoeken waar de kinderen kunnen komen;
- dat ze de ouder die vertrekt, blijven zien zoveel als maar kan.

5. Vooral het regelen van een goede omgang met de vertrokken ouder is belangrijk. Kinderen maken zich zorgen om de ouder die ze niet meer zien. Waar woont hij? Wie zorgt er nu voor zijn eten? Zal hij erg verdrietig zijn in zijn eentje? Maak meteen afspraken voor de omgang met de kinderen.

6. Probeer zo snel mogelijk voor jezelf het onderscheid te maken tussen je rol van ex-partner en je rol van samen ouders zijn. Veel conflicten worden over de hoofden van de kinderen uitgevochten, terwijl het om conflicten tussen de ex-partners gaat. Daarom ook is onze workshop voor Gescheiden Ouders vooral gericht op het leren en hanteren van dit onderscheid, ter voorkoming van onnodige conflicten.

Je puber wil een baantje

Moet je dat altijd goedvinden? Veel pubers hebben tegenwoordig een baantje. Met het zakgeld van hun ouders komen ze op geen stukken na uit. Vakken vullen, kranten bezorgen, koeriersdiensten, afwashulp, het werk ligt voor het oprapen. Menig ouder vreest dat het schoolwerk minder belangrijk wordt en de bijbaan belangrijker. Moet je dit maar allemaal goedvinden?

Voordelen
1. Een puber met een baan leert hoe het er in de maatschappij aan toegaat. Niet of te laat verschijnen bijvoorbeeld, betekent al gauw ontslag.

2. Ze maken kennis met mensen uit voor hen onbekende milieus.

3. Ze leren opdrachten uit te voeren, gewoon, zonder discussies.

4. Ze leren hun tijd in te delen en hun agenda te organiseren, zeker als er ook nog sporttrainingen gevolgd worden.

5. Er is minder tijd om rond te hangen, een vol programma is een prima antidepressivum.

6. Ze leren de waarde van geld.

7. Ze worden gewaardeerd om hun kwaliteiten die nou eens niet met school of opvoeding te maken hebben.

Nadelen
1. Het werk kan belangrijker worden dan school, vooral als het op school slecht gaat.

2. Je puber kan zo afhankelijk worden van een goedgevulde portemonnaie dat hij erg onthand is als het inkomen eens wat minder is.

3. Ze vinden geldverdienen zoveel leuker dan op school zitten,dat ze hun opleiding willen opschorten.

Tip 1.
Geef het schoolprogramma altijd prioriteit. Zolang het schoolwerk onder controle is, kan er geld verdiend worden. Komt het schoolprogramma in het gedrang, zoek dan eerst uit wat er wat school betreft misloopt en zet je puber weer goed op de rails. Daarvoor kan het nodig zijn de baan op te zeggen.

Tip 2.
Geef je puber de kans het zelfverdiende geld op zijn eigen manier te besteden. Pubers werken niet voor later, ze werken voor nu. Ze willen erbij horen en dat kost geld.

Tip 3.
Houd wel in de gaten of je puber met zijn geld kan omgaan. Staat er ineens een scooter in de schuur? Is hij vaak duf of ongeconcentreerd na een avondje stappen? Probeert hij het contact met zijn ouders steeds meer te vermijden? Het kan betekenen dat je puber teveel onder druk staat van zijn vrienden en zo tot onverantwoorde uitgaven komt, teveel trakteert in de kroeg, geld gaat lenen of aan anderen uitleent. Aarzel dan niet inzicht te vragen in zijn uitgaven en steun hem in het 'nee' zeggen tegen de druk van zijn vrienden.